keskiviikkona, helmikuuta 06, 2008

Mietteitä kertomisesta

Aliisan kirjoittaman kommentin jälkeen olen kovasti miettinyt keskenmenoa. Ja tätä, että olemme kertoneet kaikille läheisille jo tässä vaiheessa, vaikkakin aluperin oli vankka tarkoitus odottaa. Tunsin hetken jopa kasvavaa ahdistusta asian kanssa. Tuntui täysin mahdottomalta ajatukselta että kaikki voisi mennä hyvin ja pohdein jo itkusilmässä miten tulevat isovanhemmat murtuvat (jeps hormoonit hajottaa pään...) Päädyin lopulta siihen, että en haluaisi yhtään paljastusta vetää takaisin (tai no ehkä sen miehen mummon ei olisi vielä tarvinnut tietää, mutta on miehelle ihan ylitärkeä ihminen). Ne ihmiset joille olemme kertoneet ovat minulle ja miehelleni rakkaita ja me todella tarvitsemme niitä ihmisiä ja heidän tukeaan. Joku sanoikin, että näin aikaisessa vaiheessa kannattaa kertoa vain niille kenen kanssa haluaisi käsitellä myös keskenmenoa. En nyt voi sanoa haluavani veljieni kanssa puhua välttämättä tuollaisesta asiasta, mutta haluan että he tietävät tuollaiset asiat elämästäni. Haluan että he tietävät ja tuntevat minut ihmisenä ja osaavat aina omalla kömpelölläkin tavalla olla tukena minulle.

Tässä siis loppu tulokseni. Rakastan näitä ihmisiä ja he rakastavat minua. Ja vaikka kaikki järki huutaa vastaa, en voi olla tuntematta kiintymystä myös Pikku-Ruuhun. Tiedän, asiat voivat muuttua monella tavalla ja tässä on monta kuukautta edettävänä ennen kuin ollaan syyskuussa. Mutta! On myös olemassa mahdollisuus siihen, että meillä on syyskuussa lapsi, oma pieni vauva, Pikku-Ruu. Ja tällä hetkellä minä haluan uskoa tuohon mahdollisuuteen, vaikka elämä huomenna jo muuttaisi kaiken päälaelleen. En aio surra huomista ennen kuin se saapuu. Ei sitä etukäteen saa kuitenkaan pois surtua.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tähän kirjoitukseesi ei ole mitään lisättävää, olen täysin samaa mieltä. Hus pois kaikki kauhut ja pelot, kävi miten tahansa (ja sehän siis on hyvin tottakai), niin raskaus on matka josta pitää nauttia joka metri! Turha pelätä sitä mitä ei ole tapahtunut, iloitaan ennemmin kaikesta siitä mitä meillä jo on :) Halaus!

Aliisa kirjoitti...

Musta Anniinan aiempi kommentti kuulostaa tosi fiksulta, eli että jonkinlainen "ohjenuora" voisi olla, että kertoo vain heille, joiden kanssa on valmis puhumaan myös keskenmenosta. Oman raskauteni kohdalla itse asiassa jälkikäteen ajateltuna tulinkin toimineeksi juuri näin. Kerroin muutamalle lähimmälle ystävälleni mutta en esim. omalle äidilleni tai appivanhemmille. En todellakaan olisi ollut kiinnostunut keskustelemaan omien sisuskalujeni toiminnasta esim. anopin kanssa.

Itseäni on yllättänyt se, että ihmiset, jotka tietävät 5+6 viikon keskenmenostani ovat pitäneet sitä paljon kamalampana juttuna kuin itse olen (tosin näin päinhän reagoin myös itse jonkun toisen keskenmenoon). Itse en missään vaiheessa raskautta ajatellut, että nyt ollaan "selvillä vesillä", vaan ajattelin ja puhuin koko ajan tyyliin "jos tästä tulee vauva, niin sitten...". Minun oli/on todella vaikea pitää mitään "varmana" tai edes iloita täysillä, kun tietää, millaiset mahdollisuudet alkuvaiheen raskaudella on tilastojen valossa edetä loppuun saakka. Esim. täältä näkyy, että 50 - 70 % sikiöistä menehtyy kohtuun raskauden ensimmäisten viikkojen aikana ja että raskausviikolla 4 on vain 55 % mahdollisuudet (tilastollisesti siis) selvitä loppuun asti. Tosin rv 5 - 7 selviytymismahdollisuus on jo 80 %, joten tilanne paranee joka viikko.

Mutta joo. En missään nimessä kuvittele, että kukaan on tässä asiassa oikeassa tai väärässä. Kunhan jaan oman näkemykseni ja kokemukseni asiasta, mikä lienee näitten blogien tarkoituskin.

Tsemppiä itse kullekin! :)

Sanna kirjoitti...

Ihanasti kirjoitit <3 olen samaa mieltä, että kertoa niille joiden kanssa on valmis jakamaan myös keskenmenon. Itseasiassa tämä pelasti minut (km rv 12+0) pari vuotta sitten. Mies, lähin suku ja ystävät pitivät minut pystyssä.

Jos sinua käy kovasti vaivaamaan onko kaikki pikkuisella niinkuin pitää, suosittelen alkuraskauden ultrassa käyntiä. Itse kävin raskauduttuani tuon km:n jälkeen ja helpotti hirveästi nähdä pieni sykkivä sydän rv 7. Käsittääkseni jos syke näkyy näillä main, km:n mahdollisuus putoaa alle 10%.

Oikein paljon onnea odotukselle ja voimia masun kasvatukseen =)toivottavasti itsekin pian pääsen plussatestiä tekemään.

Neppa kirjoitti...

Tämä on mielestäni sellainen asia, että kaikki ovat yhtäläisen oikeassa :) Nämä on kumminkin tunneasioita ja niissä ei milestäni ole oikeaa eikä väärää. Toivon kaikille onnea raskauden etenemisessä ja raskaaksi tulemisessa!