maanantaina, helmikuuta 02, 2009

Imetyksestä taas

Tuohon imetysasiaan vielä sen verran, että en tunne imetystukipuhelinta tai jotain vastaavaa oikein omaksi foorumikseni. Imetystukilistan sivuilta olen kyllä etsinyt apua ja monesta muustakin lähteestä. En vain oikein enää keksi mitä tässä muka voisi tehdä. Vika voi olla jossain mitä olen syönyt, jossain hajussa mikä minuun on tarttunut tai ties missä. Jos vauva ei suostu syömään niin se ei suostu syömään. Tämän olen todennut. Ei vaikka kokeilisin mitä ihmeellisempiä asentoja (kainalosta, makuultaan vauvan päällä roikottaen, seisaaltaan heijaten, sängyllä istuen ja pompottaen, kävellen ja niin edelleen). En käytä mitään hajusteita (satunnaisesti deodoranttia) enkä mitään pesuaineita. Välillä olen kokeillut tiuhempaa ruokailuväliä ja välillä pidempää. Eipä tunnu olevan vaikutusta. Sitä jotenkin luulis, että jos vauvalla on ihan hirvee nälkä niin se söis, mutta tää tapaus vaikuttaa siltä että se kyllä mieluummin kiukuttelee vaikka ois kuinka nälkäinen kuin alentuis tekemään jotain mitä on päättänyt olla tekemättä (taitaa tulla äitiinsä). Tuntuu siis siltä, että silloin kun Nuppu päättää olla tissittelemättä ei sen päätä käännä kerta kaikkiaan mikään. Mun itsepäinen vauvani =)

Maidontulo on vähentynyt näiden vihakausien takia ja sen nostaminen vaatisi tiivistä tissillä oloa, mikä tässä meidän tilanteessa on aika haastava vaatimus. Aamuisin tissi kelpaa ja nykyään iltaa kohden aletaan kieltäytymään. Tämä on siis seurausta tuosta, maidon vähenemisestä. Mutta en enää jaksa tapella, syököön illalla pullosta. Olen kuitenkin saanut asian kanssa jonkun näköisen rauhan. Joku voisi sanoa, että ole luovuttanut mutta sen jonkun kannattaa ehkä sanoa se vain salaa selän takana. Toi koko asian vatvominen alkoi käymään niin paljon psyykeen päälle, että näin on paaaaljon parempi. Ja onnekksi Nuppu on sentään jo 4kk, on se ainakin jotain hyötyä saanut jo tähänkin mennessä. Se ei kyllä tee hyvää kiintymyssuhteen kehitykselle jos äiti tuntee suurta epätoivoa, armotonta hylkäämisen tunnetta ja jopa pientä vihaa, joka toinen viikko tai jopa useasti päivässä kun toinen ei kelpuutakkaan tissejä ravinnonlähteekseen. En halua muistaa Nupun vauva-ajasta vain sitä, miten imetys ei onnistunut. Sitä paitsi musta tää on ollu aika onnistunut imetys ihan näinkin. Niin kauan ajattelin nyt jatkaa tota yö/aamuimetystä kun maitoa riittää ja Nuppu sen sallii. Mutta ensi kerralla kirjoitan jostain muusta kuin imetyksestä. On tässä meidän elämässä paljon muutakin kuin pari tissejä ja kiukutteleva kakara =) Ja itseasiassa vaikka toi kova tahtoja onkin ja välillä vauhdikas kiukustumaan niin se ei kyllä ole pitkä vihainen. Se sulaa yleensä sadasosa sekunnissa ihan hymyksi. Ihana lapsi.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On hyvä myös muistaa, että jokaikinen pisara äidinmaitoa on lapselle hyväksi. Ei valintaa tarvitse tehdä täysimetyksen ja imettämättömyyden välillä. Hienoa, jos Nuppu jatkossakin saa ainakin jonkun verran äidinmaitoa! :)

Jenni kirjoitti...

Ja vaikka Tiitu on täysin oikeassa, kerron kuitenkin sinulle sen mitä olisin KIPEÄSTI kaivannut itse ollessani samankaltaisessa tilanteessa, jossa imetys tuntui lähinnä vain taakalta, sai sekä minut että vauvan tuskan, kyynelten ja raivon partaalle, että IMETYS EI OLE PAKKO EIKÄ MINKÄÄN MITTARI. Ole ylpeä jokaisesta onnistuneesta imetyshetkestä, mutta älä missään nimessä anna siihen kohdistuvien odotusten tai paineiden tulla sinun ja vauvan henkisen yhteistyön ja toisiinne tutustumisen väliin. Ikinä.

Nimimerkki: vakavasta, imetysongelmiin kärjistyneestä synnytysmasennuksesta toipuva

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin satuin pitkästä aikaa lukemaan blogiasi. Ymmärrän täysin ahdistuksesi imetyksen suhteen. Itselläni on 4,5 kk ikäinen, osittaisimetetty vauva. Kaveri tappeli tissiä vastaan kolmiviikkoisesta noin kolmikuiseksi. Kyllä on äidin tunteet olleet koetuksella. Olen huomannut, ettei imetyspulmien kanssa taistelevalle äidille voi sanoa liian montaa kertaa: "Olet maailman paras äiti vaikka syöttäisit lasta millä tavalla, eikä äidin rakkautta ei mitata maidon määrässä!"

Kuten sinirastas sanoi, nauti niistä hyvistä hetkistä, joita yhteisestä imetysharrastuksesta saatte ja yritä unohtaa ikävät. Huomasin myös, että itse jokaisen taistelun kohdalla surin maailman tuskaa ja ahdistuin siitä, että koko imetys loppuu tähän. On kuitenkin mahdollista, että halutessasi voitte myöhemmin löytää yhteisen sävelen tissittelyyn, eikä taistelu välttämättä ole totaalinen toppi.

nimimerkki: Pähkinä, ylpeänä osittaisimetyksen sujumisesta kolmen kuukauden tissipainin jälkeen

Hipi kirjoitti...

Kuulostaa niin tutulta. Meillä oli tuota samaa taistelua jostain 2,5kk iästä alkaen. Tyttö huusi pää punaisena jos edes otti selälleen syliin, eikä mikään vippaskonsti auttanut. Meillä kokeiltiin kaikki sama kuin teilläkin.
Tätä suostuttelua jatkettiin joka ikinen päivä joka ikisellä imetyksellä yösyöttöä lukuunottamatta 4kk ikään, jolloin neuvolassa todettiin kasvun hidastuneen liikaa ja käskettiin antaa lisäruokaa.
Arvata saa olinko väsynyt? Ja arvata saa paljonko lohduttivat imetyspalstojen "imetä lisää ja eri asennoissa - olet epäonnistunut ja luovutat jos et imetä vaikka miten vaikeaa olisi" -sisältöön kulminoituvat neuvot , kun pelkkä imetyksen ajattelu sai tuskanhien pintaan.
Niin että tyttö on sitten ollut pelkällä korvikkeella 4,5kk iästä asti, ja veikkaan sen olleen helpotus meille molemmille, plus miehelle joka pääsi kuuntelemasta sitä itkua (äiti+lapsi).

Tällaista meillä. Sinirastasta kompaten: toivottavasti jaksat vielä yrittää, mutta jos et niin muista: ei se maailma siihen kaadu. Lapselleen voi antaa läheisyyttä ja ravintoa niin monella muullakin tavalla.

Neppa kirjoitti...

Kiitos kaikille kommentoijille! On mukava kuulla, ettei ole ainoa jolla on ollut tällaisia ongelmia. Ettei ole ainoa joka on välillä tosi väsynyt tissille huutamiselle. Noin puolet ruokailuista hoidetaan tissillä (joskus enemmänkin) ja neuvolan ohjeiden mukaan aletaan nyt tutustumaan kiinteiden ihmeelliseen maailmaan. Yritän pitää imetyksen samassa ja vähentää korvikkeesta noiden kiinteiden määrän. En kuitenkaan aio stressata enää. Kuten Tiitu sanoi jokainen pisara on lapselle hyväksi ja tällä mennään =)

irkku kirjoitti...

Heips!

Ekaa kertaa osuin tänne sivuillesi ja tähän imetysasiaan oli ihan pakko kommentoida! Jokainen äiti on oman lapsensa paras äiti, eikä sillä imetyksellä milloinkaan mitata sitä äitiyden hyvyyttä.

Itse olen imettänyt lapsiani vaihtelevia aikoja ja ihan samanlaisia natiaisia ja koltiaisia niistä jokaisesta on kasvanut. Samat lastentaudit on jokainen käynyt läpi ja samanlainen lämmin suhde on jokaisen heistä kanssa. Tärkeintä ei ole se, mistä sitä ruokaa vauvallesi annat vaan se, että annat sen ruoan rakkaudella. Ja nykypäivän korvikkeet on jo niin loistavaa kamaa että henkkoht en usko siinä ravinteellisuudessa juurikaan olevan eroa.

Hyvää vauva-ajan jatkoa sinulle ja vaaville!

Aliisa kirjoitti...

Luin vasta nyt näitä sun imetyskokemuksia. (Vielä raskaana ollessani seurasin blogiasi, mutta oman lapsen synnyttyä muiden blogien lukeminen on aikapulan vuoksi jäänyt vähiin...) Ihan samat fiilikset täälläkin imetystukisivuista ynnä muista. Jonkin verran jaksan netistä sieltä täältä etsiä jotain vinkkejä, mutta kaikilla noilla tukisivuilla annetaan jotenkin niin "julistavia" ohjeita, että otan siinä vaiheessa askeleen taaksepäin ja siirryn jonnekin muualle. Kun luin sun kokemukset ja mietin omiani, niin mitkään "nosta lapsi rinnalle aina, kun hän on rauhaton" -tyyliset ohjeet ei paljon lämmittäneet. Kun koko imetys ahdistaa (jos esim. imetyssessio kestää joka kerta yli tunnin ja lapsi on edelleen nälkäinen), niin paljonko huvittaa nostella ipanaa rinnalle vielä lisää. Varmaan sillä kuuluisalla "tsemppaamisella" ja "lapsen parhaan ajattelulla" olis pitänyt vielä venyä...

Helpotti lukea noita sun kokemuksia (jaettu ketutus on vain puoli ketutusta, heh), vaikka tietenkin olisin toivonut meille kaikille onnistunutta täysimetystä. Mutta jospa sitten toisella kerralla, jos sellainen mahdollisuus vielä tulee. Omassa blogissani mulla paloi imetyskeskustelussa jo käämit, kuten ehkä huomasit... ;)